Naslovna Iz medija VTV: Robotičari

VTV: Robotičari

Iako su ljetni praznici u punom jeku, za petero učenika Prve varaždinske osnovne škole oni su započeti tek prije nekoliko dana. Oni su se netom vratili iz Turske sa svjetskog natjecanje u robotici i to s titulom svjetskih viceprvaci. Julijan Martinčević, Ivan Kolarić, David Preložiček, Leo Pešut  i Filip Kuzminski učenici  su viših razreda prve varaždinske osnovne škole, a od prije nekoliko dana oni su i svjetski viceprvaci.

Titulu su osvojili na svjetskom prvenstvu u Istambulu, na čemu im je prijemom u vijećnici čestitao i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatko Horvat. Ekipa nazvana Konto otputovala je u istambul kao hrvatski predstavnik na svjetskom prvenstvu, a nakon uspjeha na natjecanjima u Austriji i Mariboru, temeljem čega su bili i pozvani na svjetsko prvenstvo. Snage i znanje odmjerili su prvog dana s ekipama iz 33 zemlje svijeta i osvojili šesto mjesto, izborivši se tako među 12 ekipa u superfinalu, nakon kojeg su zajedno s ekipom japana podijelili prvo mjesto.

No, nedostajalo im je, čulo se na prijemu tek mrvica sreće kako bi postali svjetski prvaci. Put do viceprvaka svijeta za ove varaždinske mlade robotičare nije bio lagan. Marljivo su radili sa svojim mentorom, pripremali se za natjecanje i za prezentaciju svo ga grada i države, koja je u Istambulu bila proglašena i jednom od najboljih. Natjecanja Robokup Junior Austrija Open gdje su osvojili šesto mjesto između 64 ekipe u kategoriji robo spašavanje i  u mariboru u svibnju na kojem su se plasirali na drugo i peto mjesto bila su im kažu mladi robotičari najbolje moguće generalne pripreme za tursku.

U turskoj su ostvareni i značajni kontakti, koji  će nadaju se u prvoj osnovnoj školi uroditi i novim projektima. Podršku odlasku ekipe Konto u Tursku pomogli su između ostalih Grad Varaždin, Varaždinska županija, hrvatsko društvo robotiričara, hrvatska i varaždinska zajednica tehničke kluture, roditelji i neke tvrtke. Osvojena titula viceprvaka svijeta zasigurno će ovim varaždinskim osnovnoškolcima biti poticaj za daljnji rad, a možda će i neke nove generacije potaknuti da se bave robotikom.

Izvor: http://www.vtv.hr/aktualno/1-vijesti-dana/3071-robotiari.html

Cheap web hosting service is not always a good solution. I highly recommend reading some hosting reviews such as hostmonster review or ipage hosting review.
Business Joomla Templates designed by Joomla Hosting