Naslovna Iz medija Regionalni tjednik: Varaždinski robotičari među najboljim u svijetu!

Regionalni tjednik: Varaždinski robotičari među najboljim u svijetu!

- Bilo je naporno, teško i užasno velika konkurencija – jednoglasno su ustvrdili mladi robotičari iz varaždinske I. Osnovne škole jutro nakon povratka iz Istanbula. U tom je turskom gradu od 5. do 12. srpnja održano svjetsko natjecanje RoboCupRescue, na kojem su mladi Varaždinci okupljeni u ekipu Konto branili boje Hrvatske i plasirali se u najbolje mlade robotičare svijeta!

Dobro jutro u pet!

Varaždinska ekipa, u kojoj su Julijan Martinčević, Ivan Kolarić, Filip Kuzminski, David Preložiček i Leo Pešut, u superfinalu ovog natjecanja u kategoriji do 14 godina u kojoj je bilo 33 tima iz cijelog svijeta ostvarila je maksimalan broj bodova i prvo mjesto podijelila s Japancima. No, iza tog uspjeha kriju se dani priprema i oštra borba s konkurentima na samom natjecanju.

- Natjecanja su trajala sveukupno četiri dana i bili smo potpuno premoreni. Svaki dan budili smo se u pet sati, da bismo nakon sat vremena pješačenja, pa još sat vremena vožnje podzemnom željeznicom stigli na mjesto gdje se natjecanje održavalo. Drugi natjecatelji sve su to imali bolje rješeno. Ja sam prvo ujutro dečke morao dobro razbuditi kako bi mogli dati sve od sebe – ispričao je mentor varaždinskih robotičara Ivica Kolarić, unv. dip. ing. elektrotehnike i profesor tehničke kulture iz I. OŠ koji, iskreno priznaje, nije očekivao ovakav uspjeh, no mišljenje je promijenio već prvog dana natjecanja.

- Tog dana jedini smo od svih uspjeli u potpunosti izvršiti zadano: spasiti tri žrtve (limenke), odvesti ih na odgovarajuće mjesto u areni te postigli najbolji rezultat – otkriva Kolarić.

Drugi dan su Varaždinci malo podbacili, a tome je najviše bio kriv umor. Nakon "motivacijskog govora" svog mentora, dečki su se ponovno vratili u igru.

- Nakon tog dana izdvojile su se četiri najbolje ekipe, a jedna od njih bila je i naša. Na koncu smo ušli u superfinale u kojem je ukupno bilo 12 najboljih iz cijelog svijeta – ispričao je Kolarić.

Igra sreće

U superfinalu formirali su se timovi, pa su se donedavni suparnici, Japanci, točnije japanska ekipa Advance 2, postala dio varaždinskog tima. Čekalo ih je novo "vatreno" krštenje i po mišljenju njihovog mentora najteži zadatak: spuštanje dva robota od kojih su jedan izradili Varaždinci, a drugi njihovi kolege Japanci, u arenu gdje su morali uspješno zaobići jedni druge, sve prepreke na stazi i spasiti žrtvu. U tri trke skupili su jednak broj bodova kao i suparnička najbolja ekipa, no tron im je izmakao – zbog novčića.

- O tome tko će dobiti pobjednički pehar na kraju je presudio novčić koji se bacao i koji je odlučio tko će biti prvi. U toj igri sreće mi smo izgubili – otkrio je Kolarić.

Iako ih je sve takav rasplet na kraju natjecanja ražalostio, nitko ne može umanjiti činjenicu da su mladi varaždinski robotičari postigli povijesni uspjeh za Hrvatsku, koja je prvi puta imala predstavnike na ovom svjetskom natjecanju, a njihova prezentacija Hrvatske, Varaždina i robotike proglašena je jednom od najboljih u Istanbulu.

Turci bi edukaciju

Da su Varaždinci u Istanbulu doista napravili veliku stvar, potvrdilo je i zanimanje – konkurencije.

- Bili smo nova ekipa i zapravo nitko nije očekivao da ćemo biti dobri. U Istanbulu smo bili svojevrsno iznenađenje – kažu Julijan, Filip, Ivan, David i Leo te tvrde da od protivnika baš i nisu imali što novog naučiti. Zapravo, svi su gledali njih.

- Kod programiranja robota Nijemci su došli pogledati kako to radimo, a Turci su nakon natjecanja tražili da dođu k nama na edukaciju. Mi smo imali jedinstven način rada i tehnologiju s kojom u Istanbulu nitko drugi nije radio - rekao je Kolarić.

Svjetsko odmjeravanje snaga u Istanbulu Varaždincima je potvrdilo da je od svih "čuda" tehnike kojima su raspolagale protivničke ekipe ipak najvažnije – znanje.

U povodu ostvarenih rezultata u Gradskoj vijećnici danas je održan prijem, a s velikim veseljem još jučer su dočekani u I. OŠ.

- Sve dane natjecanja pratili smo rezultate, čitali e-mailove koje je kolega slao i rang liste, bili smo svi uzbuđeni. Postignut uspjeh velika je stvar za našu školu, grad, županiju i cijelu Hrvatsku. Ljepši kraj školske godine nisam mogla očekivati – rekla je Karmen Hans-Jalšovec, ravnateljica I. OŠ.

Izvor: http://www.regionalni.com/skolstvo/osnovne-skole/5553-varadinski-robotiari-meu-najboljim-u-svijetu

Cheap web hosting service is not always a good solution. I highly recommend reading some hosting reviews such as hostmonster review or ipage hosting review.
Business Joomla Templates designed by Joomla Hosting