Naslovna Iz medija eVaraždin: Mladi varaždinski robotičari drugi na svijetu!

eVaraždin: Mladi varaždinski robotičari drugi na svijetu!

Ekipa mladih robotičara iz varaždinske 1. Osnovne škole vratila se sa svjetskoj prvenstva u robotici RoboCup, na kojem je nastupilo nekoliko tisuća robotičara iz svih dijelova svijeta, sa srebrnom medaljom!

Prva hrvatska ekipa koja je nastupila na svjetskom prvenstvu u robotici RoboCup je ekipa „Konto“ sastavljena od učenika varaždinske 1. Osnovne škole.

No mladi Varaždinci nisu otputovali na natjecanje, koje se ove godine od 5. do 11. srpnja održavalo u Expo centru u Istanbulu, samo kako bi se pokazali po olimpijskom načelu „važno je sudjelovati“.

Mladi varaždinski robotičari predvođeni mentorom Ivicom Kolarićem hrabro su se uhvatili ukoštac sa ekipama koje raspolažu puno većim budžetom i potječu iz zemalja gdje je robotika puno naprednija nego u Hrvatskoj.

U konkurenciji 33 ekipe iz cijelog svijeta osvojili su šesto mjesto u pojedinačnoj konkurenciji i na taj način s još samo 11 ekipa izborili plasman u natjecanje supertimova gdje su s japanskom ekipom „Advance Team“, koja je bila sastavljena od učenika iz potresom i tsunamijem razorene Fukushime, osvojili drugo mjesto.

Učenici 1. osnovne škole sa svojim kolegama iz katastrofom razorene Fukushime

- Da smo imali malo više iskustva plasman bi bio još bolji ali nismo nezadovoljni. Prvo mjesto u konkurenciji supertimova izgubili smo bacanjem novčića jer smo imali identičan broj bodova kao ekipa koja je na kraju osvojila prvo mjesto, a u pojedinačnoj konkurenciji samo nam je malo nedostajalo za medalju. No, sve to nema veze. Osjetili smo respekt ostalih ekipa, pogotovo Japanaca i Kineza, i zbog toga smo jako ponosni. Oni su naime na raspolaganju imali daleko napredniju opremu i daleko više financijskih sredstava. Imali su bolju opremu, no mi smo sve naše hardverske nedostatke nadoknadili kvalitetnim programiranjem i izvršavanjem zadataka – rekao nam je mentor „Konto Teama“ Ivica Kolarić.

Varaždinskoj ekipi najveći saveznici bili su entuzijazam i ljubav prema robotici što su prepoznali i njihovi konkurenti koji su se s poštovanjem odnosili prema njima.

Mladi varaždinski robotičari natjecali su se u disciplini RoboRescue i zadatak im je bio osmisliti i programirati robota s ciljem „spašavanja“ ljudi u jednoj izmišljenoj situaciji katastrofe. Njihov robot možda i nije bio skup kao oni koje su imale ostale ekipe, ali su zato učenici 1. OŠ prednjačili u programiranju te su na taj način do zadnjeg trenutka bili u borbi za medalju.

Kako je izgledao nastup varaždinske ekipe ekskluzivno možete vidjeti ovdje:

Osim toga, robotičari iz cijelog svijeta natjecali su se i u disciplinama RoboSoccer i RoboDance, odnosno RoboNogomet i RoboPles. Te discipline su mnogo atraktivnije za gledatelje, ali i puno skuplje jer izrada jednog robota za te discipline košta najmanje desetak tisuća eura.

Na natjecanju je sudjelovalo nekoliko tisuća robotičara svih uzrasta, od osnovne škole do fakulteta, iz svih dijelova svijeta.

Svaka ekipa dobila je i priliku za predstavljanje putem panoa koji su bili postavljeni uz rubove dvorane, a varaždinski je pano bio jedan od najposjećenijih jer, ipak, prvi put je priliku za predstavljanje na jednom od najmasovnijih natjecanja na svijetu imala jedna ekipa iz Hrvatske!

Izvor: http://www.evarazdin.hr/mladi-varazdinski-roboticari-drugi-na-svijetu/

Cheap web hosting service is not always a good solution. I highly recommend reading some hosting reviews such as hostmonster review or ipage hosting review.
Business Joomla Templates designed by Joomla Hosting